Digital tvilling, smarte byer og samarbeid
15. April 2020 - Skrevet av Eirik Sandøy Aa
Digital tvilling og smarte byer er mye brukte ord når man snakker om teknologi, digital utvikling og bærekraft. For noen er de godt kjent mens for andre er det fortsatt litt vagt. Det som er sikkert er at dette er noe mange bør sette seg inn i, for i årene som kommer vil digitale tvillinger og smarte byer bli en stor del av vår hverdag. Både privat og i jobb sammenheng.
Hva er en digital tvilling?
Konseptet digital tvilling, har det vært snakket om siden tidlig 2000. Men det er de siste årene at digitale tvillinger virkelig har kommet frem som en viktig del av den moderne verden vi lever i. Inntoget med IoT, sensorer og ikke minst 5G har lagt grunnlaget for å bygge digitale tvillinger på det meste.
Tenk på en digital tvilling som en kobling mellom den fysiske og den virtuelle verden. Smarte komponenter bruker sensorer til å fange sanntidsdata som; status, tilstand, posisjon og mye mer. Komponentene er ofte koblet til en sky-basert løsning ved hjelp av vanlig nettverk eller 4G-5G. Her blir dataene prosessert og analysert. Videre kan dataene være koblet mot forretning-, brukerstøtte-, og andre type systemer.
På grunn av denne tilgjengeligheten til data har man mulighet til å monitorer, teste og simulere nesten alt du kan tenke deg. Basert på historisk data kan man benytte maskinlæring for å se mønster å gi støtte til brukere. Sammen med 3d modeller danner dette grunnlaget for en digital tvilling.
Smarte byer
Smarte byer er et begrep som har vokst seg stort de siste årene og som skal forklarer hvordan byer og bygder skal utvikles til å bli bærekraftige og moderne samfunn der både økonomiske, sosiale og miljømessige verdier gjennomsyres i det som gjøres.
Byene vi lever i har et enormt potensiale for optimalisering og effektivisering. På grunn av den enorme utviklingen i teknologien kan man nå bygge 3d modeller av hele byer å simulere forskjellige hendelser, aktiviteter og andre ting med sanntidsdata. Dette gjør det enklere å forstå å se optimaliseringsmuligheter.
I Norge har fokuset på smarte byer blitt større de siste årene. Vi har noen foregangsbyer som Halden og Ålesund som allerede har gjort mye. I Halden har de flere prosjekt som smart vann, adaptiv gatebelysning, kommuneplattformen og delingsprosjekt elbil. I Ålseund har de laget en digital tvilling av Ålesund by som skal bidra til å gi gode verktøy for politikere, industri og innbyggere. Den digitale tvillingen skal være med å gi bedre forståelse for konsekvenser av beslutninger som tas. Men også resten av Norge har nå fått opp farten og flere jobber nå mye med å utvikle sine smarte byer.
Samarbeid mellom kommuner og næringsliv
På grunn av den voldsomme teknologiske utviklingen er det få begrensninger i hva vi kan få til. Bruk av sensorer, store mengder data, maskinlæring og brukervennlige systemer gjør at vi kan gjøre byene våre smartere, mer effektive og ikke minst mer bærekraftige. Men noen av utfordringene vi har i Norge (og i andre land) er gammel infrastruktur, gamle systemer, ustrukturerte data og liten delingsvilje.
Min oppfatning er at kommuner sitter på avtaler med store IT-selskap som har liten til ingen interesse av å tilgjengeliggjøre data for innovasjon og utvikling fra andre aktører enn dem selv. Dette tror jeg må jobbes med politisk for å åpne opp. Samtidig må det jobbes med ny teknologi når det bygges nytt, driftes, repareres eller restaureres slik at man får samlet data som kan tilgjengeliggjøres for deling. Selvfølgelig må det være stort fokus på sikkerhet og personvern i de løsningene som utvikles, men det er også viktig med skalering og tilgjengelighet.
Kommunenorge er helt avhengig av et godt samarbeid med næringslivet for å få til smarte byer. Tett kontakt med aktuelle aktører og leverandører som har gode ideer og innspill vil hjelpe til i utviklingen. Kommunene må legge til rette for raskere avgjørelser, innovative miljø og delingsvilje. Samtidig tror jeg kommunene må ta et større eierskap til datainnsamling og infrastruktur. Man må i hvert fall sørge for å velge leverandører som ikke låser ned mulighetene til innovasjon og utvikling. Muligheten for å bygge applikasjoner på toppen av en digital tvilling må være tilgjengelig.
Start nå, toget går
Digitale tvillinger vil bli en stor del av fremtiden. Muligheten det gir oss til å se sammenhenger på tvers av fagområder vil være til stor hjelp. En digital tvilling vil være med på å oppdage ting som du ikke har tenkt på. Den vil kunne gi deg muligheter for optimalisering, effektivisering og drifte på en proaktiv måte. Viktigst av alt så vil den jobbe for en mer bærekraftig og samfunnsmessig utvikling.
Start i det små. Det er bedre å gjøre litt enn ingenting. Spør om hjelp fra rette fagmiljøer å bygg digitale tvillinger og smarte byer.
Spør oss i Nivero om råd hvis du trenger mer informasjon om digitale tvillinger og smarte byer.