Samarbeid og deling

Helt siden vi startet Nivero har vi vært opptatt av å skape nye samarbeid og fremme en delingskultur. Det å utnytte ressurser, dele kunnskap og ønske å gjøre hverandre gode øker sjansen for å drive innovasjon og utvikling fremover. Nå mer en noen gang er samarbeid og deling viktig!

Nivero har et godt samarbeid med Greentech (Liv-Hege Seglsten)

Nivero har et godt samarbeid med Greentech (Liv-Hege Seglsten)

Samarbeid

Samarbeid handler om å arbeide sammen for å løse en konkret oppgave, der for eksempel arbeidsoppgavene blir fordelt mellom deltagere, og der hver person blir “forpliktet og ansvarlig” for sin del av oppgaven for å oppnå et felles mål. “(Roschelle &Teasley, 1995)

Men hva er det som gjør at noen samarbeid fungerer bedre enn andre? Vår oppfatning er at det handler mye om forventninger og målene til den enkelte person eller bedrift i et samarbeid. Andre faktorer som også spiller inn er relasjon, åpenhet, ærlighet, kultur og kommunikasjon. Den viktigste faktoren er nok kanskje kommunikasjon. Tenk over de samarbeidene du har hatt eller har. Hvorfor fungerer de godt eller mindre godt? Kommunikasjon vil i alle sammenhenger være avgjørende for om et samarbeid fungerer eller ikke.

Vi har samarbeidet med mange personer og bedrifter opp igjennom hvor det er stor forskjell på hvilke som har fungert og hvilke som ikke har fungert. I de tilfellene hvor kommunikasjonen har vært god, fungerer det som oftest veldig bra. Der hvor kommunikasjonen var mindre god ble det ofte bygd opp en viss irritasjon over tid som til slutt resulterte i at man avsluttet samarbeidet. Det er selvfølgelig viktig å innse at i noen tilfeller vil ikke et samarbeid fungere, uansett. Men ved å kommunisere godt gir vi oss et bedre utgangspunkt for å få til et godt samarbeid.

Åpne samarbeid er også noe vi ser mer og mer av. Uavhengig av bransje eller kompetanse samles mennesker for å dele kunnskap, kompetanse og får å løse oppgaver. Det å samle kunder, leverandører, konkurrenter og ulike institusjoner som ser gevinsten av et slikt samarbeid er kjempebra for å skape nye ideer, løsninger og potensielle kundeforhold. Ikke minst med tanke på innovasjon og utvikling.

Et veldig godt eksempel vi har i Molde er “Contech”. Dette er et initiativ i byggbransjen som har ført til nasjonal og internasjonal interesse. Kultur for deling og samarbeid ligger i bunn og har gjort at flere og flere ønsker å bidra, å bli med. Slike arenaer er viktig for utvikling i alle bransjer.

Sindre Gundersen i Angvik Utvikling. Initiativtaker til Contech

Sindre Gundersen i Angvik Utvikling. Initiativtaker til Contech

Deling

Deling er et ord som blir brukt mye om dagen. Forventningene til hva deling er kan være forskjellig fra person til person og fra selskap til selskap. Mange tenker nok at ved å dele så gagner det “meg” på en eller annen måte. Om det er økonomisk eller andre faktorer som er viktige vil variere. Men ved å dele så forventer nok mange at de skal få noe tilbake.

Det å dele er ikke lenger like skummelt som det var før. Men det er fortsatt mange som ikke ønsker å dele for mye. Å dele tunge forretningshemmeligheter er kanskje ikke det alle ønsker å gjøre, men samtidig må man også tenke over hvor unikt produktet eller tjenesten faktisk er. Kan produktet eller tjenesten bli enda bedre hvis jeg deler å får andre sitt syn på det jeg holder på med? Vi har stor tro på det.

Hvis vi ser til Silicon Valley så ser vi en delingskultur som er ganske spesiell. Mange av de store aktørene som Google og IBM har i lang tid jobbet strategisk for å dele så mye som mulig. Hvorfor? Jo, fordi vet ved å dele så vil det lede til nye innovative løsninger som vil kunne gagne de på sikt. Hvis det kommer nye selskaper som utvikler smarte løsninger basert på deres teknologi så kan de kanskje kjøpe de på sikt. Man kan selvfølgelig diskutere om det er bra, men det fører i hvert fall til raskere innovasjon og utvikling.

Jeg tror ikke vi skal være så redde for å dele mye. Om vi kanskje ikke får noe igjen med en gang så vil det i mange tilfeller gi oss noe tilbake på sikt.

Jan Ove Moen (Protomore), Vebjørn Heggdal (Nivero) og Andreas Winter (Fotograf Andreas Winter)

Jan Ove Moen (Protomore), Vebjørn Heggdal (Nivero) og Andreas Winter (Fotograf Andreas Winter)

Samarbeid og deling i Nivero

Det er snart 11.mnd siden vi startet Nivero. På den tiden har vi fått mange gode samarbeidspartnere i mange forskjellige bransjer. Vi tror at vår åpenhet rundt et ønske om å samarbeide, bidra og dele har gjort at mange ønsker å samarbeide med oss. Noen kan kanskje kalle oss naive, men det får de bare mene.

I arbeidet med våre interne prosjekt har vi vært i kontakt med veldig mange personer, organisasjoner og bedrifter. Vi har enda ikke opplevd at noen ikke ønsker å bidra på en eller annen måte. Å dele informasjon, bidra med kompetanse eller gi oss råd er alle positive til. Et eksempel er Ruter. De er en av Norges største leverandører av kollektivløsninger og er langt fremme i forhold til fremtidens mobiliseringsløsninger. De ønsker å dele data og kompetanse for at vi skal kunne utvikle en best mulig pilot til aktivitetstransportprosjektet vårt. Fantastisk!

I arbeidet med våre eksterne prosjekt har vi fått mange gode samarbeidspartnere. Samarbeid hvor vi hjelper hverandre å levere bedre til kundene våre. Dette er veldig verdifullt for begge parter og viktig i utviklingen av Nivero og våre samarbeidspartnere.

Vi skal fortsette å samarbeide å dele så mye vi kan. Ønsker du å samarbeide med oss, ta kontakt!

Her er en oversikt over våre gode samarbeidspartnere

Forrige
Forrige

Rabalderfestivalen

Neste
Neste

Plastavfall i fjordene