Omstilling er nøkkelen!
For de fleste av oss er omstilling noe skummelt. Omstilling er ofte mye arbeid og det kan gjøre vondt. Derfor velger mange å la være. I tiden vi nå er inne i med koronapandemien, permitteringer og arbeidsledighet er det kanskje enda vanskeligere. Men desto viktigere.
I dag deltok jeg på et klimaseminar i regi av Norsk klimastiftelse. Refleksjoner og tanker fra forskere, akademikere og politikere er interessante og viktige.
Analysebyrået Opinion presenterte en rapport fra en undersøkelse de har hatt rundt det grønne skiftet og hvordan Norges befolkning stiller seg til dette. Mange har nok en fornemmelse om at det norske folk er polarisert på området. Men i følge Opinion sin rapport er det norske folk bevist på situasjonen og ønsker å bidra til et mer bærekraftig samfunn. I tillegg viser rapporten at 6 av 10 spurte mener at myndighetene må innføre strengere reguleringer for å tvinge folk og bedrifter til å leve mer bærekraftig.
Oljebransjen er under hardt press om dagen. Oljeprisen stuper og produksjonen stopper opp. Mange blir permittert eller mister jobben. Og ringvirkningene er enorme. Connie Hedegaard (EUs første klimakommissær og et av to medlemmer i Solberg-regjeringens ekspertutvalg for grønn konkurransekraft) tok opp hvordan krisepakker i koronakrisen bør brukes. Skal vi bruke penger på å holde hjulene i gang i bransjer som vi vet må endres, eller skal vi investere pengene i utvikling og omstilling som vil gi bærekraftig og miljømessig utbytte de neste 20-30 årene?
For velferdssamfunnet Norge er oljefondet og oljebransjen en av de største grunnene til at vi har det så godt som vi har det. Det er naivt å tro at olje og gass må bort så fort som mulig. Men en omstilling i næringen må iverksettes. På sikt må alle de flinke menneskene som jobber i olje og gass omskoleres å bruke sin kompetanse til å bidra i det grønne skiftet.
Lene W. Halle (Høyre) hadde noen fine innspill. “Vi trenger økonomisk vekst for å få til det grønne skiftet, og vi må satse på forskning og utvikling”. Norge kommer nok aldri til å få en lik inntektskilde som oljenæringen har gitt oss. Men hvis vi omstiller oss å jobber med forskning og utvikling på grønn industri, vil vi kunne generere arbeidsplasser og sikre økonomisk- og samfunnsmessigvekst.
Klimakrisen er reel, og vi må omstille oss for å kunne nå målene vi har satt for 2030. Det handler om omstilling helt ned til hver og en av oss.
Les mer om hvem vi er og hva vi gjør i Nivero for å bidra i det grønne skifte.