Lysforurensning
Ikke så mange snakker om det, men økningen og spredningen av kunstig lys påvirker miljøet, sikkerheten, energiforbruket og helsen vår mer enn vi tror. Veldig mye av lyset som blir benyttet når det er mørkt er lite effektivt, ofte for lyst, har en dårlig retning og er i mange tilfeller helt unødvendig. Lyset og energien for å lage lyset blir kastet ut på himmelen i stede for å gi lys til det som skal belyses.
I mange milliarder år har det vært naturlig lys fra solen, månen og fra stjernehimmelen. Nå lever vi med kunstig lys over alt hvor vi ferdes. Fra byer, transport, flyplasser ned til datamaskiner, TV, nettbrett og mobiler. Alt dette kunstige lyset forstyrrer det naturlige natt-dag-mønsteret og forskyver den delikate balansen i miljøet.
Det økende behovet for energi som benyttes til å generere alt lyset er et stort problem. I 2019 var 10% av all energi benyttet kommersielt i USA til lys. Dette dekker da ikke datamaskiner, mobiler, transport og annet kunstig lys som trenger energi. Energien som må produseres for å dekke dette behovet er enorm, og med kull og olje som hovedenergikilder skjønner vi at dette påvirker klimaet kraftig.
Dyrelivet er også sterkt påvirket av det kunstige lyset. Den siste tiden er det lagt frem en del studier som viser at lys-forurensning må ta en stor del av skylden for at insekter er sterkt truet. Omtrent halvparten av de millionene av insekter som finnes er nattlige. Disse kan påvirkes av kunstig lys. Insekter forvirres av refleksjoner i vann når de skal navigere å forplante seg. Studiene viser også at anslagsvis 100 millioner insekter mister livet på tyske motorveier om sommeren fordi de tiltrekkes av bilens frontlykter. Dør insektene så dør vi. The Guardian omtaler studiet.
For helsen vår er også kunstig lys et problem. Vår biologiske klokke med et sov-våken mønster er styrt av natt-dag syklusen. Kunstig lys kan påvirke denne syklusen, og forskning viser at kunstig lys kan ha en negativ effekt på vår helse med økende risiko for overvekt, søvnproblemer, diabetes, brystkreft og mer. Selv om teknologien har gjort kunstig lys mer energieffektivt, er det fortsatt mye blått lys som påvirker oss negativt.
Dette kan vi løse
Heldigvis er det som med all annen forurensning mulig å gjøre noe med problemet. Vi har teknologien for å jobbe med nye og bedre løsninger for kunstig lys. I dag finnes det gode løsninger for lys styring, monitorering, justere temperatur og styrke. Både ute og inne. I det offentlige er det mye gammel infrastruktur og løsninger som må oppdateres med ny teknologi for mer effektiv og riktig belysning. Vi må bli flinkere til å bruke tilgjengelig data for å se på behov i forskjellige sammenhenger. Visualisere effekt både på energiforbruk og miljøpåvirkning vil bidra til mer bevisstgjøring.
Men teknologien holder ikke. Det handler om hver enkelt av oss og hvordan vi selv er beviste på hvordan vi bruker kunstig lys, når vi trenger kunstig lys og minske bruk av kunstig lys der det ikke er behov. Lysforurensning er et stort problem og vi må ta grep for å gjøre noe med det.
Se mer om lysforurensning og kart over ditt nærmiljø på Darksitefnder
Har du en god idé som kan være med å påvirke positivt mot lysforurensing og trenger teknisk hjelp, ta kontakt med oss.