Nytt prosjekt SEAPLAN
Avfall i store mengder er påvist langs norskekysten og på Svalbard. Plast som har svært lang nedbrytningstid utgjør et spesielt problem. På verdensbasis er det anslått at mellom 8–12 millioner tonn plast havner i havet hvert år. 94% av plastavfallet synker og blir liggende på havbunnen.
Når plasten fragmenteres til usynlige partikler bindes den til miljøgifter som umerkelig kommer inn i næringskjeden. Ingen vet sikkert hvilke konsekvenser det har for oss eller andre arter.
Spøkelsesfiske er et beslektet problem. Det skjer året rundt med hundretusener av teiner og annet tapt fiskeredskap som står på havbunnen og tar fisk, hummer og krabber som ingen kan nyttiggjøre seg.
Nivero og Høyskolen i Molde.
Kick off 13. november! Med støtte fra Forskningsrådet Regionalt har vi nå startet et prosjekt for nettopp å øke vår kompetanse på denne utfordringen knyttet til kartlegging av avfall i havet.
Ved hjelp av manuelle droner skal vi samle data fra norske fjorder og benytte moderne datanalyse sammen med annen tilgjengelig data for å bedre predikere ansamlinger av avfall.
JM Robotics
JM Robotics i Kristiansund skal bidra med kompetanse på undervannsdroner og utleie av personell og utstyr til prosjektet. Selskapet har lang erfaring innen ROV, offshore og arbeidsdykking. Selskapet har raskt etablert seg til å bli en av Skandinavias største leverandører av små robuste ROV-systemer og custom design for kunder innen maritime næringer.
Autonome droner
Marint avfall er ujevnt og komplisert fordelt geografisk og over tid. Selv om vi begrenser oss til fjordene våre, er områdene ekstremt ressurs- og tidkrevende å avsøke.
Målet i dette forprosjektet er å utlede, analysere og evaluere krav til spesifikasjon og design for undervannsdroner som kan lokalisere avfall i norske fjorder på magisk vis :) Dette blir gøy!